Abstract
Objectives: Describe the knowledge and practice of small liver flukes of the people of Nghia Hong commune, Nghia Hung, Nam Dinh.
Methods: The cross-sectional study was implemented among 200 people at the research site from August to October 2020.
Results: The majority of people who know the cause of small liver flukes accounted for 86.5%, the percentage of people who correctly answer the main host, know 1 harmful effect, 2 harms,over 3 harms accounted for 53.5%, 61.0%, 18.5% and 20.5%, respectively. The proportion of people who have ever eaten undercooked fish/fish salad was 54.0%: of which 58.3% eat within 3 months, 18.5% eat from more than 1 year ago, 13% eat within 6-12 months, 10.2% have eaten within 6 months. 100% of households use septic toilets.
Conclusion: People in the commune have quite high knowledge about small liver fluke infections and the rate of small liver flukes egg infection was only 1.5% but in fact, they have not given up the habit of eating fish salad, the rate of eating fish salad / undercooked fish accounts for 54%.
Keywords
References
HJ belt. (2005), “Clonorchzheim: an update”, J Helminthol. 79(3), tr. 269-281.
Gasser RB Lun ZR, Lai DH, Li AX, Zhu XQ, Yu XB, et al. (2005), “ Clonorchzheim: a type of important food Zoonosis in China”, Infectious Lancet. 5, tr. 31-41.
Waraphon Phimpraphai Hoang Quang Vinh, Sirikachorn Tangkawattana, John F. Smith (2017), “Risk factors for transmission of Clonorchis sinensis in humans in northern Vietnam: A study of descriptive and social network analysis”, Parasites Int. 66(2), tr. 74-82. https://doi.org/10.1016/j.parint.2016.11.018
Bộ Y tế (2006), “Hội nghị tổng kết công tác phòng chống sốt rét và giun sán 2001-2005, triển khai kế hoạch 2006-2010”, Viện Sốt rét- Ký sinh trùng và Côn trùng Trung ương, tr. 3-16.
Nawa Y, Doanh PN (2016), “Clonorchis sinensis and Opisthorchis spp. in Vietnam: current status and prospects.”, Trans R Soc Tropical Region. 110(1), tr. 13-20. DOI:10.1093/trstmh/trv103
Trương Tiến Lập (2008), Thực trạng nhiễm sán lá gan nhỏ và hiệu quả can thiệp tại một số xã ven biển tỉnh Nam Định năm 2007- 2008. Luận án Tiến sĩ y học.Trường Đại học Y Thái Bình.
Nguyền Văn Đề và cs (2004), “Nghiên cứu tỷ lệ nhiễm sán lá gan nhỏ tại một số điểm trong vùng lưu hành bệnh tại miền Bắc Việt Nam”. Tạp chí Y học Thực hành. 6(2):31-33.
Phạm Văn Thoại (2020), “Nghiên cứu đặc điểm sinh học, dịch tễ học bệnh sán lá gan nhỏ (Clonorchiasis, Opisthorchiasis) trên người, động vật và xây dựng biện pháp phòng trị”. Đề tài nghiên cứu cơ sở Phân viện Thú y miền Trung năm 2020.
Lê Hữu Thọ (2014), “Tập quán ăn gỏi cá sống và nguy cơ nhiễm sán lá gan nhỏ của người dân trên 15 tuổi tại một xã khu vực Nam Trung Bộ”. Tạp chí Y học Việt Nam 2(2014):85-87 .
Lê Thị Tuyết, Trần Quốc Kham (2009), “ Nhận thức và thực hành của người dân về bệnh sán lá gan nhỏ tại 2 xã huyện Xuân Trường tỉnh Nam Định”. Tạp chí Y học Thực hành.6(2009):54-56.
Lê Trần Anh và cs (2016),“Nghiên cứu đặc điểm dịch tễ học bệnh sán lá gan nhỏ tại huyện Yên Khánh, Kim Sơn tỉnh Ninh Bình năm 2016 và đề xuất biện pháp phòng chống”. Trang thông tin điện tử Sở Khoa học công nghệ tỉnh Ninh Bình. https://www.ninhbinh.gov.vn/sokhcn-ninhbinh/1224/27491/38548/65518

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2022 Journal of Nursing Science